Vælg en side

Vinteren i Danmark kan være en svær tid for vores haves fugle. Sneen dækker føden til, og kulden gør det svært for dem at finde nok næring. Men med nogle enkle tiltag kan du gøre en stor forskel. Sådan plejer du de danske havens fugle bedst muligt.

Fuglene, du kan forvente at se i havenen

Danmark er hjemsted for en række småfugle, der kæmper med vinterkulden. Gråspurven, musvitten og mange andre søger ly i vores haver og har brug for hjælp til at overleve den kolde tid.

Gråspurven

Gråspurven er en af de mest almindelige fuglearter i Danmark og trives i bymiljø såvel som i haver. Den er en altædende, der spiser alt fra insekter og bær til brødkrummer, hvilket gør den til en af de fugle, der har mest gavn af, at vi lægger ekstra foder ud i havenen.

Musvitten

Musvitten, den største blandt mejserne, er kendt for sine farverige fjer og sit sociale væsen. Den spiser en bred vifte af ting, herunder insekter, frø og nødder. I vintermånederne kan huse med en god, næringsrig altan være en velkommen oase for musvitten.

Pleje af fuglene – en afgørende indsats

Det er afgørende at støtte vores haves fugle om efteråret og vinteren. Med mindre næring til rådighed risikerer mange fugle at sulte eller få det svært at finde energi til at holde varmen om natten. Derfor er vores indsats med foderbrætter og fuglehuse altafgørende.

Skab en fuglevenlig have

Når du laver en indsats for at skabe en fuglevenlig have, investerer du i en øget biodiversitet. Dine bestræbelser kan resultere i både et mere levende og smukt udendørsrum og i fornøjelsen af at se fuglene trives og overleve.

Placering af foderbrætter og redekasser

Der er strategisk vigtige steder i havenen, hvor du kan placere foderbrættet og fuglehuse. Brættet bør være synligt, men også tæt på buske eller lignende, så fuglene hurtigt kan søge ly. Fuglehusene skal være hævet over jorden og kørt fra østenvind for at beskytte dem bedst.

Vigtigheden af vand

I vinteren kan vand være svært tilgængeligt for fuglene på grund af frost. En vandpytvarmer eller hyppig opdatering af vandkopper kan sikre, at de får den væske, de har brug for.

De bedste foderbrætter, fuglehuse og redekasser

Der findes et utal af foderbrætter, fuglehuse og redekasser på markedet, men hvilke egner sig bedst til vores danske havemiljø? Det er vigtigt at vælge høj kvalitet og materialer, der kan modstå det våde vintervejr.

Foderbrætter

Foderbrætter kan være med tag for at beskytte mod regn og sne eller mere åbne forhold til større fugle. Udvalget er stort, men sørg for at kvaliteten er i top, så det kan holde i årevis.

Fuglehuse

Det er bragende god idé at have et fuglehus i haven. Det skal være solidt og gerne med inspektionsmulighed, og for at beskytte mod kulde skal det være malet i lyse farver, så huset ikke absorberer for meget varme om dagen.

Rede- og ynglekasser

For mange fugle markerer reden eller ynglen starten på foråret. Derfor er det vigtigt, at rede- og ynglekasserne er robuste og ikke lækker, og at de er rene. Placeringen er også vigtig – undgå at flytte på kasserne, så fuglene kan komme tilbage til det samme sted hvert år.

Lokale fællesskaber om havenes fugle

Sammen er vi stærkest, og når det gælder vores haves fugle, er lokale fællesskaber en fantastisk ressource. Engager dig i f.eks. lokale fugleforeninger, hvor I kan udveksle erfaringer og hjælpe hinanden med at gøre havenen til et fugleparadis.

Konklusion

Selvom de danske vintre kan være kolde og hårde, er der mange små tiltag, man kan gøre for at hjælpe vores haves fugle med at overleve vinteren. Ved at vælge de rette næringstilbud, skabe oaser i havenen og engagere sig i lokalsamfundet kan vi gøre en stor forskel for vores fjerede venner. Så gå ud og gør haven ekstra indbydende for fuglene – både du og de vil nyde det.